In tara noastra floarea soarelui a fost cultivata la sfarsitul secolului al XIX-lea in Moldova, extinzandu-se apoi rapid in celelalte regiuni ale tarii. In prezent floarea soarelui este principala planta oleaginoasa cultivata in tara noastra, pe circa 800.000 hectare (in 2007). floarea soarelui
Specie anuala, erbacee, inalta de 0,60-2,5 m, cu un sistem radicular bine dezvoltat ce ii permite o buna valorificare a rezervelor de apa si nutritive din sol. Frunzele mari pedunculate sunt acoperite cu peri aspri conferind plantelor o buna rezistenta la seceta.
Este o planta tipic entomofila, fapt ce a dus la aparitia a numeroase varietati si proveniente diferentiate prin insusirile fiziologice cat si din punct de vedere morfologic.
Floarea soarelui infloreste in a doua jumatate a lunii iunie sau inceputul lunii iulie, cu o durata de inflorire ce variaza intre 10 si 20 de zile in functie de soi si de mersul vremii. Florile de culoare galbena sunt grupate in inflorescente denumite calathidii aflate in varful tulpinii(eventual al ramurii). Cantitatea de nectar produsa de o floare variaza mult de la un soi la altul, influentata si de conditiile pedoclimatice, intre 0,11 si 0,25 mg, iar nectarul unei flori contine in medie 0,26-1 mg de zahar. Din cercetarile intreprinse a reiesit o mare variabilitate a productiei de nectar determinata de soi, conditii pedoclimatice si de evolutia timpului.
Floarea soarelui are un potential melifer ridicat, asigurand an de an productii de miere ce variaza intre 10 si 40 kg/ familia de albine. Diferentele mari de recolta sunt determinate de variatia puterii familiilor de albine, dar si de figerentele de microclimat dintre localitati si chiar de la un an la altul.
Dintre factorii climatici, cea mai mare influenta asupra secretiei de nectar o are temperatura, care este optima in intervalul 30-32 C inregistrat in general intre orele 10 si 15 cand se observa o frecventa si o intensitate maxima de cercetare a florilor de catre albine. Productia de miere la hectar este evaluata la 30-120 kg, luandu-se in calculul balantei o productie medie de 60 kg la hectar.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s