Meatloaf

Posted: Septembrie 8, 2012 in Retete culinare
Etichete:, , ,

Meatloaf – “pâinea” de carne

Ingrediente: ardei gras, boia de ardei, carne tocata, ceapa, ketchup, mustar, oregano, oua, pesmet, porc, smantana dulce, sos de chili, sos de soia, telina, usturoi, vita.

Meatloaf, friptura din carne tocata care-si datoreaza numele si forma tavii de pâine/cozonac în care se gateste, este  a 7-a mâncare în topul preferintelor americanilor (conform unui sondaj din 2007). Istoria acestei fripturi versatile, al carei gust poate fi modificat în functie de ingredientele adaugate, începe din antichitate, fiind pomenita în culegerea de retete a patricianului Apicius. În secolul V, în Europa, friptura din carne tocata era foarte populara în statele din centrul si vestul continentului.

Colonistii olandezi si cei germani au fost cei care au dus peste ocean traditia acestui preparat care a prins atât de bine în Statele Unite. În prezent, fripturi asemanatoare ca forma se mai regasesc în traditia culinara italiana, daneza, ceha, bulgara (Rulo Stefani)  si maghiara (Stefánia szelet), ultimele doua fiind înrudite si distincte fata de versiunea americana prin faptul ca în amestecul de carne se adauga oua fierte.

Dar cei care iubesc cu adevarat meatloaf-ul sunt americanii. Gatita de regula din carne de vita, rareori în amestec cu cea de porc sau miel, sau curcan, combinata cu ceapa, diverse legume, ierburi si mirodenii, aceasta friptura se apropie, în functie de ingrediente, de chiftele, hamburgeri sau pârjoale. Dar e de fiecare data economica si gustoasa.

Portii: 6-8

Timp de preparare: 120 minute

Ingrediente:

* 1,6  kg  carne de vita (sau 1 kg de vita si 600 grame de porc)

* 4 linguri de ulei

* 2 cepe

* 6 catei de usturoi

* 1 ardei gras rosu

* 4 tulpini de telina

* 3 galbenusuri de ou

* 120 ml smântâna dulce

* 150 grame pesmet alb

* 4 linguri ketchup (plus alte 250 grame)

* 1 lingura de mustar

* 1 lingura sos de chili

* 1 lingura boia de ardei dulce

* 1 lingura oregano uscat

* sare

* piper

Preparare:

1. Curatati ceapa si usturoiul. Scoateti cotorul ardeiului gras.

2. Tocati marunt ceapa, tulpina de telina si ardeiul. Pisati usturoiul.

3. Încingeti uleiul într-o tigaie.

4. Adaugati ceapa, telina si ardeiul si sotati-le pâna de înmoaie.

5. Adaugati usturoiul peste legume, amestecati bine si luati tigaia de pe foc. Lasati legumele sa se raceasca.

6. Încingeti cuptorul la 180 de grade.

7. În paralel, tocati carnea (daca nu e gata tocata).

8. Într-un bol adânc, amestecati carnea tocata cu legumele racite si restul ingredientelor, cu exceptia oualor si a celor 250 de grame de ketchup .

9. Framântati bine amestecul si încorporati în el ouale batute. Amestecul de carne trebuie sa fie maleabil, dar nu excesiv de moale. Daca este prea moale mai adaugati 1-2 linguri de pesmet.

10. Ungeti o tava de cozonac cu putin ulei si turnati amestecul în tava. Da?i-i o forma de cozonac.

11. Introduceti tava la cuptor, acoperita cu o folie de aluminiu, pentru 1 ora.

12. Dupa o ora, scoateti tava din cuptor, îndepartati folia, turnati si nivelati ketchup-ul pastrat (250 g) într-o glazura uniforma.

13. Introduceti tava din nou la cuptor, descoperita, pentru înca 20-30 de minute.

14. Scoateti tava de la cuptor si lasati friptura sa se raceasca 15-20 de minute înainte de a o taia.

Mealoaf-ul se serveste cald sau rece, ca friptura – taiata felii si servita cu sos – sau ca baza pentru sandvisuri.

Lasati carnea la rece, în tava, timp de minim o ora înainte de a o introduce la cuptor, pentru a permite carnii sa se marineze si sa se patrunda cu aroma mirodeniilor.

Puteti adauga în friptura dumneavoastra ciuperci albe taiate cubulete sau oua fierte întregi, cura?ate de coaja.





sursa: www.cevabun.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s